Az utolsó percben gondolkodik arról mit tegyen a fa alá? Az egyedi ehető ajándékok nem okoznak csalódást!

A szenteste gyorsan közeledik, és sokakat kezd aggasztani a kérdés, hogy mit tegyenek a fa alá. Ha nem tartozik azok közé, akik már szeptemberben bevásároltak, akkor biztosan jól jönnek majd könnyen elkészíthető ajándékötleteink.

Miért érdemes házilag készített ehető ajándékokat adni? Az utolsó pillanatban is elkészítheted őket, biztos lehetsz benne, hogy jó minőségű és szeretettel készített finomságokat adsz, nem fogod elárasztani a megajándékozottat több olyan dologgal, amit már nincs hova tennie. Ezzel is megmutathatod neki, időt és energiát áldozol rá.

Nemcsak azokat ajándékozhatja meg, akik szívesen falatoznak, de azokat is akik szívesen serénykednek a konyhában.

Ajándékok a konyha szerelmeseinek

Azoknak, akik szívesen főznek és a házikoszt a kedvencük, biztosan örömet okoznak majd a sajátkészítésű finomságai, amiket a főzésnél fel tudnak majd használni.

  • Főzzön erős házileves alapot. Elengedhetetlen hozzávalója a mártásoknak, de mégis kinek van kedve állandóan ezzel pepecselni. Ha még forrón egy üvegbe zárja, akkor sokáig eláll.
  • További lépés a tökéletesség felé a demi-glace készítése. Nem mindenkinek van türelme az elkészítéséhez, így biztos, hogy ezzel is jó pontot tud majd szerezni. Sült csontokból, gyökérzöldségekből, püréből és vörösborból készül. A 24 órán keresztül főzött levest szűrje le, majd egy újabb forralással csökkentse a mennyiséget a felére.
  • Szinte mindenki értékelni fogja majda házi leves tésztát amit mintha csak a nagyi készített volna. Egy zacskó levestészta, amivel már nem kell dolgozni örömet okozhat.
  • A luxusételek elkészítéséhez a konfitált fokhagyma is jól jöhet . Egy halom hámozott fokhagymagerezdeket olívaolajjal fedjünk le, és nagyon óvatosan főzzük 30-45 percig. Az olajhoz adhat fűszernövényeket vagy csilipaprikát is. Miután elkészült öntse a fokhagymát és az olajat üvegekbe, mindkettő hasznos lesz.
  • A gyógynövényes só könnyen elkészíthető. Csak annyi szükséges hozzá, hogy jobb minőségű tengeri vagy himalájai sóhoz olyan fűszernövényeket kever mint a lestyán, rozmaring, kakukkfű vagy a zsálya. Ahhoz, hogy az aromák jobban elvegyüljenek használhat robotgépet is.
  • Biztos meglepetést okozhaz a sajátkészítésű olivás só. A tengeri sóhoz adjon tört fokhagymát, kapribogyókat, olivákat és oregánót. Helyezze egy tepsire majd 2 órán át szárítsa sütőben.
  • Biztos sikert arat majd a sáját készítésű házi tésztákkal. Ha tésztához ad cékla vagy spenót pűrét is, akkor színes változatot is varázsolhat belőlük. Ha ügyes kezei vannak, akkor formázhatja is őket, így pedig az ámulat még biztosabb lesz.

Ajándékok azokanak, akik szeretnek sütni

  • Aki szeret sütni, az tudja, hogy a vaníliás cukor szinte elengedhetetlen. Ha szeretné házilag előállítani, akkor elég a robotgépben a cukrot és a darabokra vágott vanília rudat összedolgozni.
  • Ugyanígy előállíthatja az eredeti készítésű mákos cukrát. Ez főleg olyan édességekhez passzol majd, amik friss szilvát vagy lekvárt tartalmaznak. Lehetnek ezek kalácsok, gombócok vagy sütemények.
  • A citrom héj szintén elengedhetetlen hozzávaló. Ahhoz, hogy mindig kéznél legyen, de ne romoljon meg, a reszelt bio citrom héjhoz keverjen kristálycukrot. Az így nyert keveréket szárítsa meg sütőben egy tepsin.
  • A sós karamel egy olyan finomság, amihez jó hozzányúlni gyor sütéseknél is. A vaj és tejszín hozzáadásával a karamellizált cukorhoz finom kenőt nyerhet, amik különböző féle desszertek, esetleg palacsinta vagy tarkedlik is ízesíthetőek.

Ajándékok csemegézéshez

  • Egyszerű, de nagyszerű ajándék lehetnek a mézbe mártott mandulák vagy diók vagy a karamelbe csomagolt változatuk.
  • Ha hámozatlan mandulákat főz egy kevés vízben vajjal, cukorral és fahéjjal, akkor illatos és ropogós külsőt nyernek.
  • Nemcsak azoknak okozhat örömet, akik kedvelik az édes reggeliket granolával, de azoknak is akik ügyelnek az egészséges étrendre.
  • A szárított gyümölcsök atraktívabb változata a gyümölcsbőr. Tetszés szerinti gyümölcsöt mixereljen össze, majd vékony rétegben vigye rá egy sütőpapírral bélelt tepsire és szárítsa néhány órán át sütőben, amíg az állaga nem lesz tökéletes. Ez az jelenti, hogy nem szabad, hogy ragadós legyen. Majd a kész masszát vágja fel csíkokra és sodorja fel őket.
  • Játszon az ízekkel és készítsen üveges sörkorcsolyákat mint például a pácolt sajt vagy a csehek úgynevezett "utopenece".
  • Rentgeteg hagyma segítségével hagymalekvárt is varázsolhat a szerettei asztalára. A hagyma mellé cukor, bor, balzsamecet és füszérek kellenek majd.
  • Hasonlóan készítendő a szalonnás lekvár is. Biztos sikere lesz vele, hisz nem csak finom, de egyedi csemgéről van szó.
  • A kemény legényeknek könnyen örömet szerezhet egy kis sörmustárral. A mustármagokat áztassa ecetbe, majd két nap elteltével mixerelje le őket. Ízlés szerint sózza, borsozza. Majd adjon hozzá egy sörrel és fokhagymával kikevert tojássárgáját
  • A húsok kedvelőinek majd biztos felcsillanak a szemei egy kis jerkey, azaz a szárított hús látványán. Marha hátszínt szeleteljen fel vékony részekre, majd pár órára pácolja be. Az így nyert húst szárítsa 3-4 órán kersztül szárítóban vagy a sütő rostján 80 foknál. Miben pácolja? Az alap a szójaszósz és a Worcestershire szósz. A többi már csak az ön ízlésén és kreativitásán múlik.

Folyékony ajándékok

A házi készítésű ajándékok egyik kedvelt formája azok az italok. Pálinkafőzésbe nem fogunk kezdeni, de több ötletünk is van arra nézve mit tegyen a fa alá a tojáslikőrön kívül.

  • Karamelizált sűrített tejből, mandulás puding porból és rumból kiváló házi baileys készíthető.
  • Egy üveg házi limoncellóval olaszos hangulatot ajándékozhat. Ehhez pedig citromhéjat kell legalább 10 napig marinálnia 80%-os alkoholban. A szűrt alkoholt majd erős cukros főzettel kell felhigítania.
  • Erős immunrendszert biztosíthat a gyömbéres elixír. Friss gyömbért mixereljen össze hámozott citrommal és naranccsal. A kész levet ízesítse mézzel. Ha méz helyett kurkumát vagy borsot ad hozzá, akkor az ital segíthet a fogyásban is.
  • A hideg napokon jól jöhet majd a sült tea. Ízlés szerint bármilyen gyümölcsöt vágjon össze, majd cukrozza be. Körülbelül fél kiló gyümölcsre lesz szüksége. A finom illat érdekében adjon hozzá fahéjat, csillagánizst vagy szegfűszeget. A masszát süsse letakart tepsiben 30 percig, majd további 15 percig fedő nélkül. A forró pépet tegye üvegbe, zárja le és egy napig hagyja hülni.

A kész finomságokból luxuscikket varázsol a csomagolás. Használjon ezért szép üvegeket vagy zacskókat. A stílusos megjelöléshez jól jöhetnek a háztartási címkéink. A különböző díszítésű címkéink két méretben elérhetőek.

Jó kedvet és sok sikert kívánunk az ehető ajándékok elkészítéséhez,
az önöm Mama Címkék csapata.